söndag 9 september 2012

Hmmm... Memelie leker "När och Fjärran"

Jag har två vänner som bett om tips på saker att göra i Nice och Menton och lika gärna som att jag skriver en lista till bara dem, så kan jag ju lägga ut tipsen här. Det kanske är fler som vill åka dit.


Vi börjar med Nice. Underbar stad! I Nice kretsar mycket kring strandpromenaden "La Promenade des Anglais" och där ska man definitivt strosa någon kväll. Vill man sola och bada, så går det självklart bra att göra det på stranden. På promenaden ligger också Nice mest kända hotell, Hôtel Negresco. Hotellet uppfördes 1912 i Belle epoque-stil av nöjesmogulen Henri Negresco. Under åren kring andra världskriget blev hotellet rejält nedgånget, men 1957 köptes det av familjen Augier som fortfarande äger det och som fyllt hotellet med antikviteter och konstföremål. Å vilket ställe!!! Men priset gör att man inte väljer detta i första taget. Ett glas vin i baren kan man dock kosta på sig bara för att få se detta fantastiska hotell inifrån. (Sandra, jag vill se många bilder!!! Jag vill också!)


Något som trots en varm och svettig promenad uppför, är väl värt mödan är att gå upp på berget La Colline du Château. I efterhand har vi förstått att det också finns en hiss upp. Hissen ligger precis till vänster om trappan. Man vandrar helt enkelt in i berget och följer den vägen tills man kommer till hissen. Färden upp är gratis och tar inte mer än en minut.


Berget ligger i en utkanten av Gamla Stan och det är berget som skiljer stranden i Nice ifrån hamnen. Uppifrån berget kan du på ena sidan skåda Gamla Stan och om du går över till andra sidan berget har du den bästa utsikten över Nice Hamn.


Uppe på berget är det som en egen liten värld, det finns parker, lekplatser, ett kafé precis när man kommer upp för trapporna. Du kan även hitta en restaurang om du vandrar en liten bit längre in. Något annat som man absolut inte får missa om man tar sig upp på detta berget är vattenfallet som man faktiskt kan se ända nere ifrån stranden. Här uppe har du chansen att komma så nära att du kan känna dropparna ifrån vattnet. Här upp finns också de ruiner som har stått där sedan Nice begynnelse.




Den gamla delen av Nice, Vieux Ville, måste man också besöka. Här finns det många mysiga restauranger, små affärer och gallerier, bland de smala gränderna och runt torgen. Handla också grönsaker, frukt, goda ostar och en flaska vin här och ordna en egen picknick på stranden eller hotellbalkongen. Allt är så mycket godare där... Titta också i Elsa Billgrens blogg. Hon var också i Nice i somras och har många bra tips på mysiga ställen, bla i Gamla Nice.


 

Om man går genom gamla stan kommer man till Nice hamn. Här finns bästa Moules Frites restaurangen, alla kategorier! Dit måste man också gå. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad den heter. Det är vackert i hamnen på kvällen. Då lyser man upp berget och man kan sitta på en uteservering och äta musslor och sippa på ett glas vin medan man njuter av kvällen.



Tja, det var lite tips från Nice. I morgon tar vi Menton... 

Hoppas ni har en skön söndag!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar