lördag 28 juli 2012

Hmmm... att vara fingerfärdig och hålla tungan rätt i mun.

Vadstena är mest känt för att Heliga Birgitta grundade sitt kloster och byggde sin klosterkyrka här. (Sen finns här ett slott som Gustav Vasa lät bygga och det har hänt massor av andra spännande saker här, vi vet, men i alla fall).

En annan sak som också är lite speciellt med Vadstena är också intresset för att knyppla och det är ju inte för inte som Föreningen Svenska Spetsar finns här. Knyppling är nog för de flesta något som tanter håller på med och något som man kanske inte tänker så mycket på när man ser en spets. Hur många svenska hem har inte skåpen fulla av ärvda gamla lakan med handknypplade spetsar på tex. Men tänker man på alla timmar som dessa kvinnor (oftast) lagt ner på att göra dessa spetsar så blir man lite tårögd när man ser priset på en loppis för detta hantverk. Det är faktiskt skamligt att ett sånt vackert hantverk oftast inte kostar många kronor. Har ni sånt hemma så ta hand om det och vårda det ömt istället. 

M1s mormor knypplade en hel del. Fantastiska saker som idag är jättebetydelsefulla och oersättliga tillsammans med knyppeldynan, för de är gjorda av mormor, finaste lilla mormor. Eftersom M1 också, under tålmodigt överinseende av denna mormor, har gjort sina försök att få till något som liknar en spets, men i ärlighetens namn inte lyckats något vidare, så vet vi att det är svårt. Skitsvårt!!! Men nån gång så, då ska knyppeldynan fram och testköras. Det är också därför det blir ett antal beundrande och fundersamma hmmm:anden när man ser sånt här. Vilka fantastiska kvinnor som lyckas göra detta. Hur sjutton håller man reda på alla trådar liksom???
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar