onsdag 27 juni 2012

Hmmm...måste man beställa tid för att starta företag!?




Banken var nästa steg. Sagt och gjort. Vi samlade ihop pengarna som krävs för att starta ett aktiebolag och stegade iväg till banken med businesslooken på. Laddade gick vi in genom dörrarna. Företag...företag...var går man då? Aha, till höger. Bakom skrivbordet satt vår bankman Markus.

- Jaha?
- Vi vill starta ett aktiebolag och vill sätta in pengar så att vi kan göra färdigt vår ansökan till Bolagsverket (att få klart den ansökan med ett strulande bank-id var ett kapitel för sig bara det).
- Ehh...har ni beställt tid?
- Beställt tid?!
- Ja...
- Ehh...näe måste man det? Vi ska ju bara sätta in pengar.
- Jo, men jag måste få lite mer information av er innan. Kan vi ses om en timme?
- Jo då.

Lite snopna fick vi gå därifrån, men vi fördrev tiden på ett café så det var ingen skada skedd.

Väl tillbaka på banken så var det dags att sätta in aktiekapitalet i vårt aktiebolag. Markus fick våra uppgifter och fyllde i blankett på blankett.

- Har ni nån affärsplan?
- Jaadå, Vi ska sälja kläder i en webshop.
- Hm...vilka märken.
- Ehh...vi har valt ut några stycken men vi ville inte kontakta dem förrän vi fått vårt organisationsnummer och har ett företag.
- Är ni säkra på att ni får sälja deras kläder?
- ?! Näe...vi har ju inte frågat ännu?
- Hmmm...(här hade Markus sitt hmmm-tillfälle). Ni ska inte låna pengar till företaget?
- Näe.
- Ok och ni ska inte försörja er på detta från dag ett.
- Näe...riktigt så naiva är vi inte.

Så hmmm:ade Markus vidare ett tag och vi fick svara på frågor och till slut så var han också övertygad om att Memelie var nog inte en så himla dum affär ändå. Vi hann till och med lova i stor stil att vi skulle nog minsann kunna klä upp hela stan i våra snygga kläder under hösten. Vi fick också lova att komma tillbaka när vår ansökan gått igenom hos Bolagsverket för att få företagskort och mer information.

Några dagar gick. Å den 8 mars damp det ner ett brev i lådan och så var företaget Memelie AB ett faktum.

PS: Vid nästa besök skrattade nog Markus gott då M1 lämnat byggnaden efter att modest tillkännagett att den där funktionen med att deponera pengar på ett konto tills vår leverantör skickat varorna kunde vi vänta med till nästa gång. Markus hostade här lite diskret och tillade att det är en avgift på den tjänsten. Det lönar sig inte förrän köpet är på över 100 000 kr.

Ja, hmmm...som sagt... nästa gång.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar