onsdag 28 augusti 2013

Hmmm... livet i en majonäsburk.

Läste en så bra grej på Facebook idag. Helt ärligt stulen och jag är inte så klok (bara nästan ;-) så att jag kommit på detta själv. Men jag känner igen mig, så väl och är väl den typen av person som då och då behöver bli påmind om vad som faktiskt är viktigast när livet rusar på i ett rasande tempo och jag tyvärr inte prioriterar rätt saker, utan låter arbetet i skolan ta för mycket plats till priset av att jag känner att jag inte riktigt räcker till någonstans istället och de jag tycker väldigt mycket om får betala priset. Nån mer som tycker det låter bekant. Här kommer berättelsen iallafall.


När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe:

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.

Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt "ja".

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.

Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv. Småstenarna representerar andra saker som betyder något, som hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat - småsakerna.

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig. Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om "golfbollarna" först - sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar. Professorn log och sade; -Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.


Bilden är lånad här: http://vardforbundetbloggen.se/orebrobloggen/2011/11/29/ditt-liv-i-en-majonnasburk

2 kommentarer:

 1. Japp det där är jättebra! Har hört den förut som man säger men den är lika bra andra gången. :)
  Massa kramar och hälsningar
  L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig helt! Jag behöver höra den då och då tror jag, säkert många gånger.

   Var rädd om dig!!!

   Kram!

   Radera