torsdag 20 juni 2013

Hmmm... midsommartårtan...

Vi bakade Pavlovatårta för första gången midsommar förra året. Såååå gott!!!

Så i år får det bli en favorit i repris. Jag tror vi hade Per Morbergs recept som grund. Som vanligt kunde vi inte följa receptet helt förutom till marängen. Vi fuskade också lite och köpte färdig lemon curd. På vår tårta hade vi färska blåbär, lemon curd, grädde, jordgubbar, hyvlad vit choklad och citronmellis. Ja, du ser ju hur den såg ut här nere.

I år har vi funderat på att blanda i lite lakritspulver i lemon curden. Men vi får nog smaka först innan vi blandar i det i all lemoncurd ifall det inte smakar så bra... Återkommer med hur det blev med lakritsen efter helgen.

Vill du baka Pavlova har du Morbergs recept nedanför. Frilansa lite som du vill när det gäller garneringen. Lycka till!

 
Tårtbotten  
4 st äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizenamjöl
1 tsk ättikssprit (12 %)
 
Lemon curd  
3 st citroner
4 dl strösocker
150 g smör
6 st ägg
 
Garnering  
lemoncurd
3 dl vispad grädde
färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär)
flagad mandel
florsocker 

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 140 grader.
2. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.
3. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl.
4. Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter.
5. Stäng sedan av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats.
6. Tvätta citronerna till lemon curden noga. Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre.
7. Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
8. Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen.
9. Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
10. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad).
11. Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ åt sidan och låt svalna.
12. Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde.
13. Garnera din Pavlova med de tjusiga små bären och flagad mandel. Pudra till sist över lite florsocker.


2 kommentarer:

  1. Kör äggfri variant med färdigköpt maeäng (som alltså sjukt nog är utan ägg...) key lime pie-smet istället för curd och maaaaassa jordgubbar:-)

    Och stort tack gör Restless-tipset, den var ju super! Kram!

    SvaraRadera
  2. Alltså det där med äggfri variant av maräng fattar jag inte riktigt. Måste kolla in det i affären sen. Fast vi har redan bakat marängbotten. Vi har inte tillgång till ugn i stugan vi ska till.

    Måste man laga till keylimepajsmeten på nåt sätt innan den ska på marängen eller hur gör man? Klart att det ska vara mycket jordgubbar. Vad är midsommar utan dem? Godast är dem man plockar själv. Helst i Tift. Det är nostalgi på hemmaplan.

    Visst var Restless bra!!! Å sååååååå snygga kläder.

    Ha en härlig midsommar och grattis igen till lillkillen!

    Kram!!!

    SvaraRadera